Kløe

Kløe

Alle rammes av og til av kløe. Kløe er ingen sykdom i seg selv, men et tegn på at noe er galt. Årsaken til kløen kan variere og skyldes alt fra insektstikk, eksem eller tørr hud til en infeksjon eller innvortes sykdom. Årsaken kan fastslås ved å utrede kløen.

Kløe på kroppen

Den vanligste årsaken til kløe på kroppen er at huden er tørr. Tørr hud er mer ømfintlig og blir lett irritert, noe som gjør at kløing ofte forverrer kløen. Det er viktig å ta vare på tørr hud slik at problemene ikke fører til eksem. To måter å redusere tørrheten i huden på, er å smøre huden regelmessig og å unngå overdreven dusjing. For å lindre kløen kan det også hjelpe med kulde. Et velprøvd tips er å smøre inn huden med en lotion eller krem som er nedkjølt i kjøleskap før påføring.

Problemet med tørr hud som klør er ofte verst om vinteren. Både inne- og uteluften er da tørrere, og kulden er en ytterligere påkjenning på huden.

Kløe på beina

Noen områder på kroppen har lettere for å bli tørre. Albuer, knær, skinnebein, hender og føtter er områder der huden lett blir tørr, noe som forårsaker kløe.

Kløe i hodebunnen

Kløe i hodebunnen kan ha flere årsaker, f.eks. tørrhet, eksem eller lus. For å kunne lindre kløen i hodebunnen gjelder det å identifisere hva som forårsaker kløen.